Mohammad Alaf ne može da zaboravi trenutak kada je projektil pao u blizini njegovog doma u Gazi tokom izraelskih napada na palestinsku teritoriju prošlog meseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Otac petero dece još uvek čuje zvuk eksplozije zbog kojeg je njegova šestogodišnja kćerka bila u potpunoj panici.

"Osećao sam da će joj srce stati. Preživela je pravi horor", rekao je Alaf za AA.

Sledećeg dana, njegova kćerka nije progovarala i potpuno se povukla u sebe.

"Preživela je traumu i nije mogla da spava. Da li je to Izrael želeo da postigne", upitao je njen otac.

Najmanje 260 Palestinaca je ubijeno, a hiljade povređeno za 11 dana izraelskih vazdušnih napada na Pojas Gaze. Među nastradalima bilo je 66 dece i 39 žena.

Borbe, najžešće u poslednjih nekoliko godina, izbile su na osnovu presude izraelskog suda o deložaciji osam palestinskih porodica iz njihovih domova u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu). Nasilje je zaustavljeno primirjem postignutim uz posredovanje Egipta koje je stupilo na snagu 21. maja.

- Trauma -

Alaf, čija su deca stara od tri do 15 godina, rekao je da su deca preživela duge dane iščekivanja i neprestano se raspitivala šta će se dogoditi sa njihovom rodbinom i prijateljima u blizini u slučaju izraelskih napada na tom području.

"Ispitivali su me šta će se dogoditi sa decom koja žive u tim zgradama ukoliko borbeni avioni napadnu domove. Ta pitanja su pokazala koliko su bili uplašeni da će biti ubijeni u ruševinama domova. Nažalost, ja na ta pitanja nisam imao odgovore", kazao je Alaf.

Da bi im olakšao, on je svoju decu zabavljao aktivnostima poput crtanja, pevanja, pripovedanja i igara, pokušavajući da im skrene misli sa napada.

Kad su se izraelski vazdušni napadi zaustavili 21. maja, petero dece zatražilo je od oca da izađu iz kuće.

"Kada smo prošli ulicom Al-Wehda u kojoj su izraelske rakete ubile više od 40 Palestinaca, videli su ono što su do tada zamišljali. Stajali su plačući ispred ruševina", prisetio se Alaf.

Do danas, njegova deca još uvek pate od noćnih mora i paničare od bilo kakvih glasnih zvukova na otvorenom.

- Strah za zatvorenu majku -

Ameera (17) navela je da njen sedmogodišnji brat Ahmed paniči kad god čuje zvuk izraelskog borbenog aviona da proleće.

"Bio je veoma uplašen i počeo je da plače. Pitao je oca da li će preživeti da vidi kako majku oslobađaju iz zatvora ili će nas izraelski projektili ubiti", rekla je palestinska devojčica za AA.

Njihovu majku Nisreen Abu Kmail, Izrael je 2015. godine zatvorio zbog optužbi za špijuniranje za palestinske grupea otpora. Očekuje se da će biti puštena u oktobru 2021. godine nakon izdržavanja šestogodišnje zatvorske kazne.

Porodica nikada nije posetila majku u zatvoru. Njihov jedini način komunikacije bio je putem radija preko kojeg su razgovarali o novostima. Ali, 15. maja, izraelski ratni avion izveo je napad na 12-spratnu kulu Al-Jalaa, u kojoj su bile kancelarije radija. Kao rezultat, njihova veza je prekinuta.

"Najgori događaj čak nije ni bilo bombardovanje. Bili su naši strahovi za zatvorenu majku. Nije znala ništa o nama, što je bilo strašno", Ameera je dodala.

- Noćne more -

Tokom izraelskog bombardovanja Gaze, Ahmed nije mogao da spava u svom krevetu.

"Stalno sam ga grlila i ljubila jer nisam znala da li ćemo se sutradan probuditi ili ne", seća se Ameera.

Ona je navela da su to bili užasni dani i da ne zna kako su preživeli.

"Posle rata, Ahmad sve vreme provodi napolju igrajući se. Oseća da je tokom ratnih dana bio u zatvoru", rekla je.

Stručnjaci kažu da izraelski napadi štete mentalnom zdravlju palestinske dece i ostavljaju ih u traumi.

"Sistem psihosocijalnog prilagođavanja kod ove dece oštećen je zbog rata, što je dovelo do problema u ponašanju i kognitivnim saznanjima", kazala je Dua Abd Alhameed, bivši klinički psiholog za AA.

Prema njenim rečima, dugo će patiti od stresa i ekstremne nervoze.

"Takođe mogu patiti od napada panike, noćnih mora i poremećaja spavanja", zaključila je.