Više od 560 izraelskih doseljenika upalo je u džamiju al-Aqsa u okupiranom Starom gradu East al-Quds pod zaštitom režimskih snaga u posljednjoj provokaciji protiv palestinskog naroda i njegovih svetih mjesta.

Doseljenici su u srijedu ujutro oskrnavili džamiju al-Aqsa kako bi obilježili židovsku vjersku priliku i obavljali talmudske molitve pod punom zaštitom izraelskih snaga.
Tvrdokorni izraelski zakonodavci i doseljenici ekstremisti redovito jurišaju na džamiju al-Aqsa u okupiranom gradu, što je provokativni potez koji razbjesnjuje Palestince.

Takve masovne provale naseljenika gotovo se uvijek događaju po nalogu hramskih skupina koje podržava Tel Aviv i pod pokroviteljstvom izraelske policije u al-Quds-u.

Dana 8. septembra deseci izraelskih doseljenika upali su u kompleks dok su imali zaštitu od režimskih snaga, slaveći svoju židovsku Novu godinu, Rosh Hashanah. Kasnije u toku dana doseljenici su krenuli u provokativni obilazak kompleksa prije nego što su otišli kroz Lančana vrata.

Još u maju su bili česti nasilni postupci nad palestinskim vjernicima u džamiji al-Aqsa koji su doveli do 11-dnevnog rata između palestinskih grupa otpora u opkoljenom pojasu Gaze i izraelskog režima, u kojem je izraelski režim ubio najmanje 260 Palestinaca, uključujući 66 djeca.

U kompleksu džamije al-Aqsa, koji se nalazi neposredno iznad trga Zapadnog zida, smještene su i Kupola na stijeni i džamija al-Aqsa.

Židovski posjet al-Aqsi dopušten je, ali prema sporazumu potpisanom između Izraela i jordanske vlade nakon izraelske okupacije istočnog Jeruzalema al-Quds 1967., nemuslimansko bogoslužje u tom kompleksu je zabranjeno.

Nakon provokativne posjete u srijedu, Ekrima Sa'id Sabri, voditelj Višeg islamskog vijeća u al-Quds-u, rekao je da izraelsko inzistiranje na dopuštanju židovskih doseljenika da u velikom broju ukaljaju džamiju al-Aqsa, izvijestio je Palestinski informacijski centar.

"Skupine doseljenika ne usuđuju se uletjeti u džamiju al-Aqsa bez stroge policijske zaštite, što potvrđuje njihov strah od podizanja bijesa domorodaca Jeruzalema, koji su zakoniti vlasnici svetih mjesta", rekao je i bivši muftija džamije al-Aqsa u srijedu u priopćenju za javnost.

Sabri je također pozvao palestinske stanovnike al-Quds-a posebno i sve muslimanske vjernike koji općenito imaju pristup džamiji da posjete sveto mjesto i pojačaju svoju prisutnost u njegovim dvorištima kako bi spriječili takve provale naseljenika.

Takve provokacije izraelskih doseljenika neće odvratiti Jeruzalemce da nastave braniti sveta mjesta unatoč riziku od raznih povreda izraelskih snaga.
Palestinci žele okupiranu Zapadnu obalu kao dio svoje buduće nezavisne države sa Istočnim al-Qudsom kao glavnim gradom.