Izrael je izdao vojnu naredbu kojom je šest istaknutih palestinskih skupina za ljudska prava označio kao "terorističke organizacije", što je potez koji su palestinske vlasti, grupe za ljudska prava i Ujedinjeni narodi brzo osudili.

Izraelsko ministarstvo obrane ustvrdilo je u petak da su te skupine povezane s Narodnom frontom za oslobođenje Palestine (PFLP), ljevičarskim pokretom s političkom strankom, kao i s oružanim krilom koje je izvodilo smrtonosne napade na Izraelce

Ministarstvo je priopćilo da humanitarne skupine "predstavljaju mrežu organizacija aktivnih na tajnom zadatku na međunarodnom frontu u ime Narodne fronte". Njima "upravljaju viši čelnici" PFLP -a i zapošljavaju njegove članove, uključujući i neke koji su "sudjelovali u terorističkim aktivnostima", navodi se.

Također je optužio grupe da služe kao "središnji izvor" financiranja PFLP -a i da su primile "velike svote novca od europskih zemalja i međunarodnih organizacija", bez objašnjenja.

Određene skupine uključuju Al-Haq, skupinu za ljudska prava osnovanu 1979., grupu za prava Addameer, Međunarodnu obranu djece Palestine, Bisan centar za istraživanje i razvoj, Uniji palestinskih ženskih odbora i Sindikat odbora za poljoprivredni rad.

Parlamentarna skupština osudila je, kako je rekla, "neobuzdani napad" na palestinsko civilno društvo.

"Ova lažna i klevetnička kleveta strateški je napad na palestinsko civilno društvo i temeljno pravo palestinskog naroda da se suprotstavi ilegalnoj okupaciji Izraela i razotkrije njegove kontinuirane zločine", navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da njegov ured nije unaprijed upozoren o imenovanju.

"Angažirat ćemo naše izraelske partnere za više informacija u vezi s osnovom za imenovanje", rekao je Price na telefonskom brifingu s novinarima u Washingtonu.

"Vjerujemo da su poštivanje ljudskih prava, temeljnih sloboda i snažno civilno društvo od presudne važnosti za odgovorno i odgovorno upravljanje", rekao je.

'Užasno i nepravedno'

U zajedničkom priopćenju, Amnesty International i Human Rights Watch istaknuli su da vojni poredak "učinkovito stavlja izvan zakona" aktivnosti šest skupina.

Kao posljedica toga, izraelske sigurnosne snage su ovlaštene zatvoriti urede grupa, zaplijeniti njihovu imovinu te uhititi i zatvoriti sve osoblje. Također je zabranjeno financiranje ili čak javno izražavanje potpore njihovim aktivnostima.

"Ova užasna i nepravedna odluka je napad izraelske vlade na međunarodni pokret za ljudska prava", rekli su Amnesty i HRW.

Omar Shakir, izraelski i palestinski direktor HRW -a, rekao je za Al Jazeeru da je izraelski potez dio "sustavnog napada na zagovaranje ljudskih prava".

"Mislim da je ovo reakcija na priznanje izraelske vlade da raste svijest o njihovim teškim zlostavljanjima, uključujući zločine protiv čovječnosti, aparthejd i progon milijuna Palestinaca", rekao je Shakir.

“To je doista alarmantan razvoj događaja i test je odlučnosti međunarodne zajednice da zaštiti branitelje ljudskih prava pred kontinuiranim napadom.”

Shakir, koji sada živi u Jordanu, rekao je da je bio meta kaznenih mjera kada ga je Izrael deportirao prije dvije godine zbog svog rada na dokumentiranju kršenja ljudskih prava.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava na palestinskim teritorijima rekao je da je "zbunjen" tom objavom.

"Zakonodavstvo o borbi protiv terorizma ne smije se koristiti za ograničavanje legitimnih ljudskih prava i humanitarnog rada", navodi se, dodajući da su se neki od navedenih razloga činili nejasnim ili irelevantnim.

"Ova su imenovanja najnoviji razvoj u dugoj, stigmatizirajućoj kampanji protiv ovih i drugih organizacija, što narušava njihovu sposobnost da obavljaju svoj ključni posao."

Mary Lawlor, posebna izvjestiteljica UN-a za situaciju branitelja ljudskih prava, rekla je u tweetu da je uznemirena viješću.

Shawaan Jabareen, koji vodi jednu od sada zabranjenih grupa, Al-Haq, rekao je za novinsku agenciju AFP da je imenovanje "politička odluka" koja nema nikakve veze sa sigurnosnim pitanjima, ali ima za cilj "zaustaviti rad ovih organizacija" ”.

Izraelska skupina za ljudska prava B'Tselem nazvala je vladinu deklaraciju "činom karakterističnim za totalitarne režime, s jasnom svrhom gašenja tih organizacija".

"B'Tselem stoji solidarno s našim palestinskim kolegama, ponosan je na naš zajednički rad tijekom godina - i postojan je nastaviti tako", stoji u priopćenju.

Adalah Justice Project, palestinska zagovaračka organizacija sa sjedištem u SAD-u, rekla je da je zabrinuta za sigurnost onih koji rade za određene organizacije.

Izvor