Izraelsko diplomatsko izaslanstvo koje je sudjelovalo na nedavnoj europskoj konferenciji predsjednika parlamenata u Grčkoj bilo je prisiljeno promijeniti mjesto održavanja događaja, nakon što su alžirski izaslanici oštro prosvjedovali organizatorima protiv naredbe i odbili sjesti iza predstavnika režima u Tel Avivu.

Prema izvješću koje su objavile neovisne alžirske dnevne novine  Ennahar , izraelski su delegati u početku trebali sjediti ispred Alžiraca, ali nisu imali izbora nego promijeniti mjesta suočeni s njihovim žestokim protivljenjem i prijetnjama da će se povući s događaja.

Predsjednici parlamenata iz 47 država članica Vijeća Europe, kao i mnogih susjednih zemalja i zemalja promatrača te drugih partnerskih parlamentarnih skupština, sastali su se 21. i 22. listopada u Ateni, u povodu konferencije koju su organizirali Helenski parlament i Parlamentarna skupština Vijeće Europe (PSSE).

Oko 60 govornika, zajedno s 300 drugih delegata, sudjelovalo je na dvogodišnjem summitu kako bi raspravljali o raznim pitanjima.

Alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra 15. listopada rekao je da je Izvršno vijeće Afričke unije (AU) odlučilo odgoditi konačnu odluku o dodjeli statusa Izraela promatraču u pan-afričkom tijelu do summita AU-a u veljači 2022. godine.

Palestinski pokret otpora Hamas kasnije je pohvalio Alžir i dvije nearapske zemlje Afričke unije (AU), Nigeriju i Južnu Afriku, zbog žalbe na odluku kontinentalnog tijela da dodijeli status promatrača "kolonijalnom" režimu u Tel Avivu.

“Snažno osuđujemo podršku bilo koje zemlje, posebno arapske, da se izraelskom neprijatelju dodijeli status promatrača u AU”, rekao je Moussa Mohammed Abu Marzook, član Hamasovog političkog ureda, u tweetu 17. listopada.

"Pozdravljamo našu alžirsku braću na njihovom položaju, kao i Nigeriju i Južnu Afriku", napisao je, pozivajući sve afričke zemlje da se "usprotive dodjeli ovog statusa kolonijalnoj supstitucijskoj jedinici".

Ranije ovog mjeseca, alžirske sigurnosne snage su navodno osujetile zavjeru separatista koje podupiru Izrael i jedna sjevernoafrička zemlja za izvođenje oružanih napada.

Ennahar TV izvijestila je 13. listopada da su alžirske snage razbile kriminalnu skupinu koja pripada MAK-u, koju je vlada Alžira označila kao “terorističku organizaciju”.

Televizijska postaja priopćila je da je privedeno 17 osumnjičenih, dodajući da su dokumenti koji ukazuju na kontinuirani kontakt s organizacijama "cionističkih entiteta" i oružje zaplijenjeni.

Izvor