Organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je vlade da presele hiljade djece iz prljavih zatočeničkih logora na sjeveroistoku Sirije, pozivajući svjetsku zajednicu da prestane kršiti obaveze zaštite prava djece na život, opstanak i razvoj. 

Amnesty International pozvao je u utorak na repatrijaciju najmanje 27.000 djece koja su držana u teškim uslovima u kampu koji vodi militantna grupa YPG na sjeveroistoku Sirije.

„Deseci hiljada djece proizvoljno su lišeni slobode i izloženi životno opasnim i nehumanim uslovima u al-Holu, velikom kampu na sjeveroistoku Sirije, čija je budućnost okružena mračnom neizvjesnošću dok vlade nastavljaju pokazivati ​​sramotan nedostatak volje za njihovom repatrijacijom", saopštila je organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Istaknuto je da u posljednje dvije godine djeca koja žive u kampu nisu imala adekvatan pristup hrani, čistoj vodi i osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Pozivajući se na intervjue sa 10 ljudi koji poznaju situaciju u logorima, uključujući osam očevidaca, Amnesty International je rekao da su u glavnom dijelu kampa smješteni Sirijci i Iračani, dok je područje logora poznato kao "Aneks" - odvojeno od glavnog logora preko kontrolnog punkta –  i ugošćuje žene i djecu iz trećih zemalja.