Seksualno uznemiravanje i maltretiranje široko su rasprostranjeni u australskom parlamentu, a pogađaju i zakonodavce i osoblje, pokazala je istraga visokog profila o "seksističkoj kulturi" te institucije.

Nakon sedmomjesečne istrage, izvješće koje je podržala vlada u utorak kaže da je svaka treća osoba koja trenutno radi u parlamentu "doživjela neki oblik seksualnog uznemiravanja dok je tamo radio".

To je uključivalo 63 posto parlamentarnih zastupnica u zemlji.

Izvješće je sadržalo 28 preporuka, uključujući službenu izjavu o priznanju političkih čelnika, ciljeve za povećanje rodne raznolikosti i "proaktivan fokus na sigurnost i dobrobit".

Pokrenut je usred široko rasprostranjenog bijesa zbog navodnog silovanja saborske službenice Brittany Higgins u uredu ministra, nakon noćnog provoda s konzervativnim kolegama iz Liberalne stranke.

Njezine tvrdnje -- koje su još uvijek pred sudom -- potaknule su demonstracije širom zemlje i zahtjeve za reformom.

Higgins je u utorak pozdravila izvješće i zahvalila "mnogim hrabrim ljudima koji su podijelili svoje priče koje su doprinijele ovoj recenziji".

"Nadam se da se sve strane u politici ne samo obvezuju, već i u potpunosti implementiraju ove preporuke", rekla je u izjavi poslanoj preko Australskog nacionalnog sveučilišta, gdje je sada gostujuća suradnica.

Senatorica Zelenih Sarah Hanson-Young opisala je izvješće kao "prokleto razotkrivanje seksističke kulture i uznemiravanja u politici".

"Statistika i komentari su šokantni, ali za mnoge žene ovdje nisu iznenađujući i istinski su prema našim iskustvima", rekla je.