Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh upozorio je na eskalaciju nasilja ekstremističkih izraelskih doseljenika protiv Palestinaca i njihove imovine diljem okupirane Zapadne obale, osuđujući njihove napade na lokalne zajednice na okupiranim područjima.

Govoreći na sedmičnoj sjednici vlade u gradu Tubasu na sjeveroistoku Zapadne obale, Shtayyeh je izjavio da palestinske vlasti osuđuju zapljenu palestinskih farmi od strane stotina izraelskih doseljenika na sjevernoj Zapadnoj obali, kao i njihovo postavljanje znakova na cestama koji zabranjuju poljoprivrednicima da dođu njihove zemlje.

“Tubas i područja doline Jordana svjedoče postupnog uništavanja Zapadne obale. Izrael nastavlja uništavati palestinske zemlje, ore ih tenkovima i teškim vojnim vozilima i uništava sve elemente palestinske nepokolebljivosti”, rekao je.

Shtayyeh je dodao da izraelske vlasti "protjeruju Palestince iz njihovih mjesta stanovanja pod izlikom vojne obuke i sprječavaju ih da se vrate svojim domovima".

Doseljenici napadaju Palestince, trgovine u Huwari

Primjedbe palestinskog premijera uslijedile su istog dana kada su izraelski doseljenici upali u palestinski grad Huwara na Zapadnoj obali i vandalizirali trgovine, kuće i vozila u nasilnom napadu u kojem su tri Palestinca ozlijeđena.

Izraelska vojska je u priopćenju navela da je "došlo do svađe između doseljenika i Palestinaca, u kojoj je oštećeno nekoliko palestinskih vozila i poduzeća u Huwari".

"Svađa je počela kada su brojna vozila koja su putovala u konvoju cestom 60 kroz Huwaru bacila kamenje" nanijevši veliku štetu, dodaje se u priopćenju.

Prema izraelskoj organizaciji za ljudska prava Yesh Din, napad se dogodio pred očima izraelskih vojnih snaga, koje često intenzivno patroliraju tim dijelom ceste.

Yesh Din je rekao da je grupa ekstremističkih izraelskih doseljenika stigla u konvoju automobila u pratnji izraelskih vojnika, iz smjera čvora Tapuah, te da je konvoj puštao glasnu glazbu.

“Konvoj se zaustavio u Huwari, koja se nalazi južno od Nablusa. Oni su bacali kamenje na palestinske automobile, trgovine i kuće, razbijajući prozore i ranivši trojicu Palestinaca.”, istaknula je grupa za ljudska prava.

Prošlog mjeseca, palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika pozvalo je međunarodnu zajednicu da odmah intervenira i izvrši pritisak na okupacijski izraelski režim da zaustavi "terorističke akte" koje su ekstremistički doseljenici počinili protiv Palestinaca i njihovih zajednica.

Ministarstvo je, u priopćenju, pozvalo glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa da odmah aktivira međunarodni sustav zaštite za palestinske civile pod izraelskom okupacijom.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu i pojas Gaze - teritorije koje Palestinci žele za buduću državu - tokom šestodnevnog arapsko-izraelskog rata 1967. Kasnije se morao povući iz Gaze.

Više od 600.000 Izraelaca živi u preko 230 naselja izgrađenih od okupacije Zapadne obale 1967. godine. Sva naselja su ilegalna prema međunarodnom pravu. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je aktivnosti nagodbe u nekoliko rezolucija.