Mnogi su mislili,a neki još uvijek misle, da je Donald Trump lud. Clinton je označen kao narcis, Nixon paranoik, Theodore Roosevelt kao bipolaran,za John F. Kennedy-a je rečeno da ima psihopatske osobine, a Abraham Lincoln je doživio suicidalnu depresiju.

Sada imamo Joe Bidena koji se pokušava rukovati s nevidljivim bićem,pravi greške u govoru-kao onda kada je rekao da su u Ukrajini Iranci ,bježi od Uskršnjeg zeke i još mnogi drugi ispadi pred američkom javnosti,čak i prije njegovog preuzimanja predsjedničkog mandata kada je dobio nadimak Creepy Joe-Jezivi Joe,zbog neprimjerenog diranja žena pred kamerama. 

Bilo šta se može dogoditi u Americi ovih dana, dok se dovodi u pitanje razum Bidena; Pitanje je koliko je predsjednika koji su ušli u Bijelu kuću imalo zdrav razum?
Koji su uslovi da bi se predsjednik smatrao nesposobnim za obavljanje svojih dužnosti? Šta američka javnost misli o predsjednikovoj mentalnoj stabilnosti? A šta će biti ako je predsjednik nesposoban za taj posao i ko odlučuje da li je ili nije sposoban?

Godine 2006, studija koju je sproveo Journal of Nervous and Mental disease zaključila je da je polovina američkih predsjednika između 1776. i 1974. bila psihički bolesna, od kojih je polovina bila depresivna, uključujući Jamesa Madisona, Dwighta Eisenhowera i posebno Abrahama Linkolna, za kog se vjeruje da je patio od psihoze.

Čak im nisu bili strani ni poroci te je prema podacima 20% njih imalo problema sa alkoholom, što uključuje Richarda Nixona,koji je često zadavao muke svom osoblju.

“Pivo i tablete za spavanje, i Nixon bi počeo da mrmlja,” prisjetio se Nixonov pisac govora Ray Price.

“Dva pića i govor bi mu postao nejasan,” rekao je drugi Nixonov saradnik, William Safire. 

U privatnom avionu za Floridu tokom kampanje 1968. godine, Nixon je popio jedan ili dva viskija i počeo da plače dok je razgovarao sa svojim pomoćnicima o svojim roditeljima, Franku i Hannah, i Arthuru i Haroldu, dvojici braće koji su umrli u mladosti. . “Ljudi me ne poznaju”, žalio se svom osoblju.

Druga studija u Journal of Personality and Social Psychology iz 2012. godine zaključila je da je JFK psihopata, ali je dodala da su određene karakteristike psihopatije vezane za uspješno interpersonalno ponašanje.
Sada kada je zabrinutost američkog društva za mentalno zdravlje u porastu, a prema istraživanju CBS Healtha, gotovo 60% Amerikanaca je zabrinuto za svoje mentalno zdravlje, ili za zdravlje svoje familije i prijatelja, mentalno stanje osobe koja vodi državu je također predmet diskusije.

Prema novembarskoj anketi, 50% anketiranih glasača se ne slaže da je Joe Biden dobrog zdravlja.

Pitanje mentalne stabilnosti američkih predsjednika u Americi

“Bilo je zapravo vrlo interesantno, malo sam istraživao ovu temu i čini se da je mnogim predsjednicima tokom godina mentalna stabilnost bila dovedena u pitanje, ali nikad u onoj mjeri koju smo vidjeli u prethodnoj i koju vidimo u sadašnjoj administraciji.

Čak je i mentalna stabilnost osnivača naše zemlje George Washingtona bila dovedena u pitanje ali to je nešto o čemu se ne uči ili nešto o čemu se ne priča. Ali ove stvari su mnogo prenapuhane nego što su bile u prošlosti. I mislim da to zaista ima veze sa ekstremnom polarizacijom koju danas vidimo u Americi.

Više ne možete voditi opći razgovor s nekim, a da on ne postane toliko politički nabijen u jednom ili drugom smjeru da su prozivke i vrijeđanja bilo koje vrste očigledan ishod kad god nestane racionalne rasprave. Dakle, imat ćete te male prepirke i neslaganja i mislim da je to uzrokovalo nedavno preispitivanje mentalne stabilnosti.”

David Cedillo, direktor u Centru za političke inovacije, Teksas

U anketi sprovedenoj u novembru, oko 40% anketiranih glasača smatra da Joe Biden nije psihički sposoban i da je čak i prije Donalda Trumpa bilo i drugih slučajeva predsjednika za koje se vjeruje da nisu sposobni da obavljaju funkciju predsjednika SAD-a.

“Da, bilo je barem nekoliko ovakvih slučajeva. Woodrow Wilson je doživio veliki moždani udar, a dokazi pokazuju da je njegova supruga vjerovatno bila zadužena za Bijelu kuću u to vrijeme.

A onda je tu bio Franklin Delano Roosevelt; nije umro odmah nakon moždanog udara i postavlja se pitanje ko je vodio Bijelu kuću neko vrijeme prije nego što je umro.

Ali da, ovo je prvi put od tada, prvo, sigurno. Bilo je nekih spekulacija, naravno, tokom Reaganovih godina i zapravo se ispostavilo da je on bio u ranoj fazi demencije. Ali ništa slično ovome gdje je bilo službenog ispitivanja (predsjednikove mentalne sposobnosti za funkciju).”

Dr Rick Staggenborg, penzionisani psihijatar iz Oregona

Iako Sjedinjenim Državama nikada nije nedostajalo ludih predsjednika,američki političari jedni druge cijelo vrijeme nazivaju ludima,a izgleda da se situacija pogoršava.

Donald Trump je bio najstariji predsjednik sa 70 godina kada je preuzeo dužnost. A samo četiri godine kasnije, Joe Biden je oborio taj rekord sa sedamdeset osam godina kada je preuzeo dužnost.

Joe Biden je snimljen kako se rukuje s nevidljivim bićem. State Department i Bijela kuća su također povremeno bili primorani da pojašnjavaju Bidenove riječi i izjave, nazivajući ih njegovim ličnim stavovima, a ne politikom administracije.

Biden je potpredsjednicu Kamalu Haris također nazvao predsjednicom, a drugom prilikom i prvom damom. Prozvao je i Michelle Obamu potpredsjednicom. Nedavno je Uskršnji zec morao da ga spasi i udalji od novinara kada je trebao odgovoriti na pitanje.

Da ne spominjemo ispad na summitu za klimatske promjene u Glasgowu kada je zaspao. 

Podjela u SAD-u postaje sve veća, a politički establišment sve slabiji i manje sposoban za upravljanje, a dva uzastopna predsjednika stalno se nazivaju ludima usred sve većeg pritiska javnosti i drugih političara da odstupe ili da se pozovu na 25. amandman.

Ovi pozivi su bili posebno uobičajeni u vrijeme Donalda Trumpa kada su mnogi smatrali da je opasan i da ne bi trebao imati moć da lansira nuklearno oružje.
Sada je nejasno koliko mentalno poremećen ili manjkav morate biti prije nego što se smatrate nesposobnim za Ured predsjednika Sjedinjenih Država.

2017. godine, forenzički psihijatar i predsjednik Svjetske koalicije za mentalno zdravlje, Bandy X. Lee, objavio je knjigu pod nazivom “Opasni slučaj Donalda Trumpa”. 27 psihijatara i stručnjaka za mentalno zdravlje ocjenjuje predsjednika, upozoravajući na opasnost od Trumpove mentalne nestabilnosti, te da ga njegovi psihički problemi čine opasnim.

Nastavničko mjesto dr. Leeja na Univerzitetu Yale prekinuto je 2020. Pošto je prema univerzitetu, Lee prekršio Goldwater pravilo(pravilo prema kojem psihijatar ne smije dati svoje profesionalno mišljenje o mentalnom zdravlju javne ličnosti dok je lično ne ispita i dok ne dobije dozvolu da to iznese u javnost)

Koje su implikacije mentalne nestabilnosti predsjednika?

“Implikacije bi bile apsolutno katastrofalne, potencijalno. Nuklearne kodove predsjednik može aktivirati u roku od nekoliko minuta… Čuo sam to često u školi.

Jedan minut bi predsjednik mogao sjediti u svojoj Ovalnoj kancelariji, u Bijeloj kući, a onda bi tri minute kasnije mogao izaći van i lansirati nuklearno oružje na bilo koje mjesto u cijelom svijetu. I to je prava moć koju ima predsjednik Sjedinjenih Država.

A ako ne vodimo računa da se ta snaga drži pod pravim rukama, u suštini se igramo sa upaljačem unutar fabrike šibica.

Igramo se sa nečim za šta znamo da ima izuzetno smrtonosnu moć. Pa ipak, jednostavno nemamo odgovarajuće mjere predostrožnosti da bismo bili u mogućnosti da raspolažemo i osiguramo da postoje ograničenja za ovu moć.”

David Cedillo, direktor u Centru za političke inovacije, Teksas

Međutim, s obzirom na mentalno stanje raznih američkih predsjednika i činjenicu da mnogi vjeruju da je predsjednik više akter nego stvarni donosilac odluka; čini se da pitanje ne bi trebalo da bude o tome da li predsednik može da obavlja svoje dužnosti zbog svoje mentalne nesposobnosti, već naprotiv, trebalo bi da se odnosi na to koliko čovjek treba biti lud da bi mogao, zapravo, postati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država?

Izvor