Premijer Naftali Bennett kaže da se Izrael "suočava s pravim testom" budući da se nalazi u situaciji bez presedana i klati se na rubu svog kolapsa.

“Naš ujedinjeni suverenitet dvaput se raspao u antičko doba zbog unutarnjih sukoba. Prvi raspad dogodio se 80 godina nakon osnutka, a drugi oko 77 godina kasnije. Sada živimo u trećoj eri i približavamo se granici od 80 godina. Svi smo pred pravim testom i pitamo se hoćemo li uspjeti sačuvati Izrael”, rekao je Bennett u poruci koja je u petak kružila društvenim mrežama.

Ukazao je na haos, ponovljene izbore i kontinuiranu paralizu izraelske administracije posljednjih godina, dodajući da je režim u Tel Avivu dosegao jedan od najtežih trenutaka svog pada.

“Prije nekoliko dana krenuli smo prema petoj izbornoj kampanji koja bi mogla podijeliti našu zemlju. Donio sam najtežu odluku u svom životu, a to je bilo formiranje nacionalnog spasilačkog kabineta kako bih spasio Izrael od haosa i obnovio ga. Udružio sam se s ljudima koji su imali potpuno drugačije stavove od mojih”, rekao je.

Ispitivanje javnog mnijenja: Gotovo 70% doseljenika zabrinuto je za budućnost Izraela

U međuvremenu, nedavno istraživanje javnog mnijenja otkrilo je da je gotovo 70 posto ekstremističkih židovskih doseljenika koji žive u stotinama ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i okupiranom istočnom al-Qudsu zabrinuto za budućnost izraelskog režima.

Prema istraživanju koje su objavile dnevne novine Israel Hayom na hebrejskom jeziku , najmanje 69% doseljenika je zabrinuto i smatra da budućnost Izraela izgleda mračno.

Anketa je također pokazala da 67 posto izraelskih doseljenika podržava posjedovanje vatrenog oružja i izricanje novčanih kazni "kako bi se spriječili sukobi između Izraelaca i Palestinaca unutar okupiranih teritorija".

Naglašava da veliki udio Palestinaca, oko 75%, koji žive na teritorijima koje je Izrael okupirao od 1948. vjeruje da doseljenici nemaju pravo suvereniteta nad tim područjima.

Istraživanje javnog mnijenja također je pokazalo da 66% doseljenika ne vjeruje izraelskim sigurnosnim snagama.

Prošlog mjeseca, istraživanje među mladim odraslim Izraelcima pokazalo je da gotovo polovica stanovništva na okupiranim teritorijima nije optimistična u pogledu budućnosti izraelskog entiteta, dok više od jedne trećine ljudi razmišlja o imigraciji kako bi pronašli posao i poboljšali svoj život .

Dnevni list Israel Hayom opisao je nalaze kao "zabrinjavajuće" i napisao da 33% izraelske mladeži razmišlja o imigraciji s okupiranih zemalja. 

Pitanja kao što su rastući troškovi života, sigurnosna situacija i društvene podjele među ostalim su razlozima mladih Izraelaca da razmišljaju o odlasku s okupiranih teritorija.

Anketa je istaknula da je 40% ispitanika navelo porast troškova za takvu potencijalnu odluku, dok je 22% ispitanih krivo za lošu sigurnosnu situaciju.

Društvene podjele opisane su kao glavni razlog useljavanja za 18% ispitanih.

Mnogi znanstvenici i pisci već su ukazivali na teoriju “Kolapsa iznutra” u pogledu budućnosti Izraela, s obzirom na tri čimbenika ekonomske krize, loše sigurnosne situacije i društvenih podjela.

Posljednjih mjeseci na područjima pod okupiranim Izraelom došlo je do intenzivnog bijesa javnosti zbog rastućih troškova, nakon što su porasle cijene benzina i struje, kao i osnovnih dobara.

Prema Svjetskom indeksu troškova života Economist Intelligence Unit (EIU), obalni grad Tel Aviv rangiran je kao najskuplji grad na svijetu.

Tel Aviv se popeo na prvo mjesto s prošlogodišnjeg petog mjesta, pobijedivši Pariz i Singapur, koji su bili izjednačeni na drugom mjestu.