Palestinski pokret otpora oštro je osudio posljednji posjet izraelskog premijera Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), rekavši da inzistiranje Abu Dhabija na proširenju veza s Tel Avivom predstavlja zatvaranje očiju pred patnjom Palestinaca.

Tariq Salmi, glasnogovornik palestinskog pokreta otpora, u priopćenju je u četvrtak rekao da je sve veća blizina arapskih zemlja s izraelskim režimom pokazuje prezir prema palestinskim životima.

“Inzistiranje na normalizaciji veza i uspostavljanju sveobuhvatnih odnosa s izraelskim neprijateljem znači poricanje svih oblika patnji koje Palestinci doživljavaju kao rezultat eskalacije cionističke agresije i terorizma u Al-Qudsu i na Zapadnoj obali”, rekao je.

Posjet Naftalija Bennetta Abu Dhabiju u četvrtak njegovo je drugo službeno putovanje u zemlju Perzijskog zaljeva otkako su dvije strane formalno normalizirale svoje odnose 2020. u okviru takozvanog Abrahamovog sporazuma koji je posredovao tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Bahrein, Maroko i Sudan bile su druge zemlje koje su u to vrijeme normalizirale veze s režimom u Tel Avivu.

U priopćenju iz Bennettova ureda navodi se da će se izraelski čelnik sastati s predsjednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom i da će njih dvojica razgovarati o "različitim regionalnim pitanjima", pri čemu će Iran vjerojatno biti na vrhu dnevnog reda.

U video izjavi snimljenoj prije polaska na putovanje, Bennett je pohvalio zemlje koje su izradile i usvojile antiiransku rezoluciju na sastanku odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u srijedu u Beču.

Prošlog mjeseca, Izrael i UAE finalizirali su sporazum o slobodnoj trgovini kao dio procesa normalizacije između njih, označavajući prvi veliki trgovinski sporazum između režima u Tel Avivu i jedne arapske zemlje.

Pakt je potpisan u Dubaiju 31. maja nakon mjeseci užurbanih pregovora i izazvao je oštre reakcije muslimanskih zemalja.

Predsjednik Poslovnog vijeća UAE-Izrael Dorian Barak rekao je da je trgovinski pakt definirao porezne stope, uvoz i intelektualno vlasništvo, što će potaknuti više izraelskih tvrtki da osnuju urede u UAE, posebice u Dubaiju.

Vijeće predviđa da će gotovo 1.000 izraelskih tvrtki raditi u ili kroz UAE do kraja tekuće godine.

UAE su službeno otvorili svoje veleposlanstvo u Izraelu 14. septembra 2021. Domaćin ceremonije inauguracije bio je veleposlanik UAE u Izraelu Mohammad al-Khaja, uz nazočnost režimskog predsjednika Isaaca Herzoga. Veleposlanstvo se nalazi u zgradi Tel Avivske burze, poznatoj i kao Bursa.

Izrael je također otvorio svoje veleposlanstvo u glavnom gradu Emirata u lipnju prošle godine, koje je inaugurirao režimski ministar vanjskih poslova Yair Lapid. Tokom istog posjeta otvorio je i konzulat režima u Dubaiju.

Izraelski ministri prethodno su bili u skromnim posjetama UAE, ali Lapid je bio najviši izraelski dužnosnik koji je posjetio zemlju, a također i prvi koji je otputovao u službenu misiju.

Palestinci, koji traže neovisnu državu na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze s istočnim al-Qudsom kao glavnim gradom, vide sporazume o normalizaciji kao izdaju svog legitimnog i pravednog cilja.

Tunis isključuje normalizaciju s Izraelom

U međuvremenu, tunisko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je opovrgnulo izvješća o diplomatskim pregovorima između te sjevernoafričke zemlje i Izraela, opisujući ih kao lažne.

Ministarstvo je u priopćenju u četvrtak navelo da su neke web-stranice povezane s izraelskim režimom širile te glasine u pokušaju da naškode imidžu Tunisa i njegovoj nepopustljivoj propalestinskoj poziciji.

U priopćenju se navodi da Tunis nije zainteresiran za uspostavljanje diplomatskih odnosa s Izraelom, naglašavajući da će ta zemlja - na službenoj i narodnoj razini i kako je rekao predsjednik Kais Saied - uvijek podržavati palestinski narod u njegovoj borbi sve dok mu se ne vrate legitimna prava, od kojih je prije svega uspostava neovisne palestinske države s glavnim gradom Al-Qudsom.

Još u aprilu, deseci tuniskih odvjetnika osudili su agresiju režima u Tel Avivu protiv palestinskog naroda diljem okupirane Zapadne obale i Starog grada al-Qudsa, pozivajući vlasti sjevernoafričke zemlje da kriminaliziraju normalizaciju odnosa s Izraelom kroz jasan i transparentno vladanje.

U decembru 2020., tunisko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je da zemlja neće slijediti korake Maroka kako bi normalizirala diplomatske odnose s Izraelom i da na njezin stav o legitimnim pravima Palestinaca neće utjecati nikakvi međunarodni događaji.

Ministarstvo je, u priopćenju objavljenom na svojoj Facebook stranici, odbacilo medijske napise da Tunis namjerava uspostaviti veze s režimom u Tel Avivu kao neutemeljene i suprotne njegovom načelnom i službenom stajalištu prema palestinskom pitanju.

“Tunis ponavlja čvrst stav predsjednika Republike, Kaisa Saieda, koji je u nekoliko navrata naglasio da su prava palestinskog naroda neotuđiva, među kojima je prije svega njihovo pravo na samoopredjeljenje i uspostavu neovisne države sa svim -Kuds kao njegov glavni grad”, stoji u priopćenju.

Tunižani osjećaju solidarnost s palestinskim narodom i snažno podupiru njihova prava, koja su priznata brojnim rezolucijama Ujedinjenih naroda i raznim međunarodnim tijelima, posebno Vijećem sigurnosti UN-a i Općom skupštinom, dodaje se.