Sporazum stoljeća ne poznaje ni palestinsku vojsku, čuvanje vlastitih granica, suverenitet nad svojim nebom... A od »agresije izvana« branit će ih Izrael! Od samog Izraela, naravno, odbrana nije predviđena

Piše: Zlatko Dizdarević

Jedan od najustrajnijih graditelja suvremene američke hegemonije Henry Kissinger – priča »izvor« s jedne lanjske večere u New Yorku s njim – odgovorio je kako vidi Trumpa u Ovalnom uredu Bijele kuće. Ukratko, dvostruko je opasan. Prvo zato što se strasno upustio u krajnje dubiozno rušenje decenijama građenog multilateralizma u svijetu, uz rezultate porazne i po Ameriku. I drugo, fanatično je opsjednut idejom da uđe u svjetsku istoriju nekim grandioznim potezom tamo gdje niko od dosadašnjih predsjednika SAD-a nije uspio...

Da je ovo drugo pomenuo minulih dana, spontano bi se vjerovatno pomislilio na Trumpovu grotesknu, jedinstvenu i neponovljivu budalaštinu iskazanu u samo jednoj rečenici na Twitteru, a gdje bi drugo: »Ako se Iran želi tući, bit će to službeno kraj Irana!« Ili, u prevodu, smrtnik skorojević trenutno velikih moći ali očito malih gabarita kao da doista vjeruje da će eto baš on pobrisati s lica zemlje cijelu jednu epohalnu civilizaciju poput perzijsko-iranske. Kojoj, kako reče Mohammad Zarif, iranski ministar vanjskih poslova, nisu bili dorasli ni Džingis Kan ili Aleksandar Veliki, da se drugi slični i ne pominju.

Jasno, smiješno bi bilo povjerovati kako ovakva bolesna ambicija može dokučiti i smisao prijedloga pomenutog ministra: »Pokušajte s poštovanjem – to uspijeva!«

Pošto je Kissingerov komentar izrečen prije Trumpove smrtne prijetnje Iranu kao epohalnoj realnosti, ostaje samo još jedan istorijski potez koji je smišljen kao povod za ulazak Donalda Trumpa u povijest: Riješiti ono što evo 72 godine prije njega niko nije uspio, iako su svi kao silno pokušavali – tzv. bliskoistočno pitanje!

Ništa nisu mogli ni silni nobelovci »po tom pitanju«, njih čak devet, od Roosevelta do Obame. Ali eto Trumpa sa svojim kućnim ljubimcem, zetom savjetnikom Jaredom Kushnerom, radikalnim cionistom i idejnim tvorcem ubitačno mirnodopskog plana kojemu niko ne može ni primirisati. Uključujući i »palestinsko pitanje«, ma koliko je to zapravo »izraelsko pitanje«, skoro podjednako kao i pitanje jada i bijede tzv. međunarodne zajednice spram svega toga.

Ono što se već zna kao najvažnije u vezi s ovom pričom za naivne i poslušne, jeste da se tim takozvanim »sporazumom« (u vezi sa čime se još niko ni o čemu nije »sporazumio«) zapravo zakiva posljednji čavao u mrtvački sanduk i Palestine kao države temeljem Odluke UN-a 1948. godine, i »mirovnog procesa« kroz sedam decenija kasnije.

Temeljne pripreme za prevaru zvanu »sporazum«, poznato je, obavljene su proglašenjem cijelog Jeruzalema nedjeljivim glavnim gradom Izraela i Trumpovom ovjerom te odluke preseljenjem US ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem. Ubrzo nakon toga i »legalizacijom« aneksije sirijskog okupiranog Golana 1967. godine pa otvorenom prijetnjom zaigranih cionista da će i Zapadna obala tim putem... Sve zajedno uzročno-posljedično povezano je i sa izbornim spašavanjem bahatog i od svijeta neviđeno suportiranog zločinca Netanyahu, lidera koji svima cinično pokazuje od šake do lakta i malo mu ko šta može, a velika većina i neće ništa.

U normalnom svijetu objava plana o stvaranju tzv. Nove Palestine bila bi na nivou čiste fantastike. Svijet, međutim, odavno više nije normalan, jer je ovako mnogo bolje za svekoliki otimački »business«. U novoj svjetskoj osovini zla – Americi, Izraelu i Saudijskoj Arabiji – svako umiranje tzv. procesa o Palestini kakva se zagovarala decenijama, pretakano je u kapitalni interes pomenute trojke: Mlađani i već viđeni kralj Bin Salman se približava realizaciji sna o rušenju Irana, čim se probudi u okruženju bez Palestine, Hamasa, Hezbollaha, jadno impotentnog UN-a...

Netanyahu time pravi ogroman korak u formiranju »čiste jevrejske zemlje« i vlastite uloge u tome. Naravno, s pogledom dalje po regionu i na neskrivena mitska prava u njemu, uz eliminaciju Irana koji bi eto da ima čak i nuklearnu bombu. A svi bi ispotiha da je na Bliskom istoku smije imati samo Izrael. Trump bi od svega ovoga za novi mandat pravio posao i pare, uz definitivnu potporu moćnog jevrejskog i korporativnog lobija kod kuće.

Uostalom, Netanyahu je sve ovo sasvim precizno definirao još prije jedne decenije serijom od više puta kazanih »Ne«: samostalnoj i suverenoj državi Palestini, njenim teritorijama prije izraelske okupacije 1967. godine, pravu izbjeglica na povratak kući, Istočnom Jeruzalemu kao glavnom gradu Palestine, bilo kakvim granicama koje će Izrael smatrati opasnošću po njih, svemu što je mimo palestinskog prihvatanja Izraela kao države jevrejskog naroda...

Neophodna kritična masa za savršeni zločin nad državom Palestinom, vjeruju u Washingtonu, Tel Avivu i Rijadu, obezbijeđena je. Nakon 72 godine konačno bi se zatvorio krug od međunarodnog ustanovljavanja države Palestine, uz državu Izrael, preko njenog upornog negiranja i otimanja teritorija do današnjih dvadesetak procenata od priznatog i potpisanog 1948. Evo sad i do »sporazuma stoljeća« u kojem Palestine kao države uz brutalno prošireni Izrael, praktično više nema.

S početka maja 2019. procurio je plan što treba da bude objavljen nakon islamskog mjeseca Ramazana koji traje. Da se muslimani, valjda, ne uznemiravaju previše uz duhovni mir i post. Kvaka mlađanog Kushnera prodata Trumpu je, po njima, veoma lukava: Eto mira za region, jer će Izrael priznati tu neku Novu Palestinu, i tako omogućiti arapskim zemljama koje već šuruju i s Izraelom i slušaju Trumpa, da priznaju Izrael. To je odavno bio uslov Arapske lige što se Izraela tiče.

Uz takvu novu ljubav, nema više razloga ni za opstanak Hamasa, ni Hezbollaha iz Libanona, ni svih drugih što su prijetnja Izraelu. Nema prepreka ni za kolektivni obračun s »terorističkim« Iranom! Zbogom i Jemen, zbogom Golan..., a i Assad je višak uz sve druge koji se ne uklapaju. U Washingtonu, Rijadu i »cjelovitom« Jeruzalemu računaju da će pred ovom silom nebeskom i uz velikodušnu ponudu da bude ta neka Nova Palestina u kojoj nema ni traga državi, i PLO i Hamas i svi drugi pristati na plan koji se zove - daj šta daš!

Udica »projekta stoljeća« koju su zabacili Trump, Kushner i ostali jeste u obećanju ljudima na tim otetim prostorima da će im se omogućiti nešto izvjesnija milostinja i gola egzistencija. Malo kruha je važnije od države.

Zapravo uz potpuni i trajni zaborav na identitet, zemlju, istoriju, sve suštinsko i kapitalno u razmjeni je za sitna prevarantska rješenja koja ni u primisli ne zadovoljavaju ni jedan od četiri temeljna uslova na kojima se zasnivala sedam decenija duga pregovaraška borba: Država Palestina, granice prije 1967., Istočni Jeruzalem kao glavni grad, pravo izbjeglicama na povratak.

Kobajagi »sporazum stoljeća« ne poznaje ni palestinsku vojsku, čuvanje vlastitih granica, suverenitet nad svojim nebom... A od »agresije izvana« branit će ih Izrael! Od samog Izraela, naravno, odbrana nije predviđena. Hamas se mora razoružati, a ostaje tek lokalna policija s ličnim naoružanjem...Sve drugo mora se predati – Egiptu!

Za Novu Palestinu izmišljen je Istočni Jeruzalem koji se u putu nije sreo s onim istinskim, otetim, iseljenim, preknjiženim i dograđenim palestinskim Istočnim Jeruzalemom.

»Washington Post« razložno piše da »komentari Kushnera navode na uklanjanje državnosti kao početne premise mirovnih napora...« I amateru jasno.

Ostaju zato kao legalizirana sva veća danas izraelska nelegalna doseljenička naselja na okupiranim palestinskim teritorijama. Ništa od onoga usvojenog kroz decenije u Helsinkiju, Madridu, posebno Oslu, Camp Davidu – ne važi. Nova tumačenja su da se sve to odnosilo na nekada drugi »pravni subjekt«. Zato na snazi ostaju zatečena jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji, a Jevrejima i Palestincima neće biti dozvoljeno kupovanje zemlje i kuća »onih drugih«. Nema veze što su današnje posjede Jevreji otimali od Palestinaca. I tako stečeno sada ostaje zaštićeno! O povratku izbjeglica ni traga.

Ovaj »plan« se navodno podupire s oko 30 milijardi dolara. Tim novcem bi se platilo i povezivanje legaliziranih izraelskih naselja na okupiranim teritorijama – s Izraelom. Za Palestince su to zatvorene komunikacije. Od onih milijardi SAD bi platio 20 posto, EU deset, a naftne imperije iz Zaliva ostalo. Povezivanje Gaze sa Zapadnom obalom je cestom na stupovima visokim 30 metara...Platit će neko kome se naredi.

Došlo je, eto, vrijeme da su istorijski kompasi do te mjere pogubljeni, ili ismijani, da tvorci ovakvog plana doista misle kako su na Bliskom istoku jači i od neba i od zemlje.

Pristanak Palestinaca na ovo što se od njih sada očekuje značilo bi, praktično, da Palestine više nema niti će je ikada biti. Autori plana vjeruju da će se obistiniti davna želja Ben Guriona koji je kazao da Palestine jednom više neće biti, jer će stari Palestinci umrijeti, a mladi će zaboraviti... Prvo je stvar biologije. Drugo neznanja i bahatosti što nije znak mudrosti. Palestinci su se navikli na čekanje, kako kažu i vjekovno ako treba. Otpor sili i gluposti nije omeđen vremenom.

Razlika spram onog jučer je ipak kapitalna. Ovaj »Sporazum stoljeća« je, zapravo, sporazum o kraju sporazumijevanja koje za Trumpa i njegove Boltone i slične ne važi. Baš kao i s Iranom. Mala pamet velike sile.

(novilist.hr)