Međunarodna boksačka asocijacija (AIBA) izmijenila je svoje smjernice kako bi boksačicama omogućila da na međunarodnim takmičenjima nose hidžab "ako to žele iz vjerskih razloga", izvijestio je Harpers Bazaar Arabia. 20. februara "Borim se protiv predrasuda boksajući s maramom na glavi", izjavila je ambasadorica profesionalnog Nike hidžaba Zeina Nassar povodom historijske objave AIBA-e koja je objavljena na sastanku Izvršnog Odbora u Istanbulu, 9. Februara. 

Njemačka boksačica odigrala je ključnu ulogu u reformiranju diskriminirajućeg pravila, nakon borbe i osvajanja prava na boks u svojoj zemlji. „Uvijek sam se morala boriti s njima jer sam stalno slušala da žene s hidžabom nisu obrazovane, da su prisiljene nositi maramu i da nemaju slobodu. Dokazujem im da nisu upravu, i da su to samo klišeji ”, izjavila je peterostruka njemačka prvakinja. Zapravo, AIBA-u trenutno vodi predsjednik uzbekistanskih muslimana Gafur Rakhimov koji je od 1998. godine potpredsjednik AIBA-e.

Žestoka bitka

Ograničenje hidžaba u boksu postalo je najuočljivije nakon slučaja petnaestogodišnje američke boksačice Amaiye Zafar. Nakon višegodišnjeg lobiranja protiv američke boksačke organizacije, konačno su usvojili novo vjersko izuzeće u 2017. godini, što je omogućilo Zafar da postane prva boksačica s hidžabom u SAD-u i da nastavi svoj san o natjecanju na Olimpijskim igrama 2020. godine. Shirzanan, grupa za prava muslimanskih sportašica širom svijeta, uspješno je lobirala u ime ovog pitanja i nastavlja se boriti za druge sportove kako bi se ukinula ograničenja uoči Olimpijskih Igara 2020. u Tokiju.
Zanimljivo je da je Ibtihaj Muhammad, članica američkog mačevalačkog tima, ušla u historiju na Rio igrama 2016. godine kao prva muslimanka Amerikanka koja je nosila hidžab dok se natjecala. Međutim, drugi sportovi i dalje doživljavaju sličnu diskriminaciju protiv muslimanki s hidžabom, kao što je džudo gdje je recimo džudistkinji iz Indonezije, Miftahul Jannah prošle godine zabranjeno takmičenje na azijskim igrama, kada je odbila skinuti hidžab.

mvslim.com